Správná výživa psa a kočky z pohledu veterináře
Pes má relativně krátký zažívací trakt, proto potrava prochází střevem psa dosti rychle. Aby za tuto krátkou dobu došlo k dobrému natrávení a vstřebání potravy, musí se podle jednotlivých složek stravy vytvářet určitá stavba a skladba trávicích šťáv a bakteriální až mikroflóry.
Toto přizpůsobení trvá při krmení stejnou stravou dní. Po této době je strava optimálně využívána a vstřebávána, avšak za předpokladu, že krmíte stále stejně krmení ve stejných poměrech. Krmit stále stejně znamená, že všechna krmení během dne jsou stejného složení.
Ne něco jiného ráno, v poledne zase jiný druh potravy a večer zase něco jiného, ale vždy to samé. Pokud je pes krmen doma připravovanou stravou, dostane ráno maso plus příkrm a večer totéž. Pes krmený granulemi zase dostává celý den pouze granule. Tento příklad je samozřejmě o krmení štěněte, protože dospělé psy, krmíme pouze jednou denně. Pokud chovatelé složky a poměry v krmné směsi nedodržují, nebo psa krmí každý den něčím jiným, nemůže dojít k přizpůsobení zaživadel. Tím dochází k tomu, že pes má potřebu daleko většího množství potravy. Také zásobení organismu potřebnými vitamíny a minerály bývá narušeno, což se odráží zejména v kvalitě srsti a množství konzistence stolice. Také pokud do relativně stále krmné dávky zařadíte náhle jiný druh krmiva ( např. masovou konzervu nebo o vánocích větší množství pamlsků ), vede tato náhlá změna většinou k vyvolání průjmu či zvracení. Střevo totiž reaguje na tuto náhlou změnu krmné dávky jednorázovým zvýšením množství střevním šťáv, které se nestačí v dalším průběhu zažívacího traktu vstřebat a dochází k průjmu.
Stravitelnost
stravy totiž závisí též na technologii jejího zpracování. Zatímco
stravitelnost doma připravované stravy je kolem 60 procent,
stravitelnost u granulí se pohybuje mezi 60 až 80 procenty. Z toho
vyplývá, že suché stravy potřebuje pes zhruba o třetinu až polovinu
méně než stravy doma připravené.
Kvalitní krmiva s obsahem lehce stravitelných komponent méně zatěžují
organismus a obsahují i další látky pro dlouhý a zdravý život.
Výhody a nevýhody jednotlivých druhů stravy
Doma připravovaná strava jako maso, příkrmy, zelenina a jiné je sice velmi aromatická, z čehož vyplývá její chutnost a dobré přijímání psem, ale její nevýhodou je, že se obtížně vylaďuje její krmná dávka co do skladby živin, vitamínů, minerálů a její příprava a skladování je velmi náročné. Rovněž ekonomická výhodnost tradičních krmi je nižší než u většiny suchých krmiv. Také konzervy představují aromatickou, dobře přijímanou stravu, která je navíc dobře skladovatelná, snadno se dávkuje a krmná dávka je kompletní, kvůli vysokému procentuálnímu podílu vody je však spotřeba těchto krmiv velmi vysoká. Oproti tomu suché krmivo poskytuje plně vyváženou stravu odpovídající věku a potřebám zvířete. Obsahuje veškeré vitamíny, a minerály a umožňuje snadnou skladovatelnost, jednoduché dávkování a navíc je to ekonomicky výhodné. Na druhou stranu se jedná o málo aromatické krmivo, které zvíře obvykle při přechodu z aromatických krmiv hůře přijímá.
Samozřejmě je možné kombinovat konzervu se sušeným krmivem, ale i zde
však platí zásada dodržování stejných poměrů. Při krmení tradičními
krmivy se doporučuje sestavit krmnou dávku, krmit stále stejné
komponenty a dodávat potřebné vitamíny. V případě březosti, kojení,
vysoké zátěže a podobně je třeba spočítat novou dávku.
Mezi hlavní zásady správného krmení patří: Krmit pouze krmivo určené
pro daný druh ( tzn. psům psí, kočkám kočičí), krmit krmení určené pro
danou kategorii z hlediska věku a zatížení a neprovádět náhlé změny v
krmné dávce. Při přechodu z jednoho druhu krmení na druhé i při
střídání různých značek kompletního krmení je nutno nové krmení
postupně přimíchávat do krmné dávky.
Většina firem dodávající krmení na náš trh vyrábí krmiva odpovídající potřebám zvířete. Cenové rozdíly jsou dány kvalitou použitých surovin, obsahem daných surovin, technologií výroby, konzervace a kvalitou daného krmiva. Ve většině případů však lze říci, že vyšší cena je dorazem vyšší kvality krmiva.Kvalitu krmiva je mimojité pozná i na kvalitě srsti, její línavosti a lesku. Pokud vyzkoušíte různě drahá krmiva, uvidíte zhruba za tři až čtyři týdny uvidíte na srsti jestli je mezi nimi rozdíl. Rychleji lze poznat kvalitu krmiva na množství produkované stolice. Množství je však stolice lze však posuzovat až po cca 14 dnech používání nového krmiva. V té době již jsou zažívadla na trávení nového krmiva přizpůsobena. Čím kvalitnější krmivo, tím je vyšší jeho stravitelnost a vstřebatelnost ( díky technologii úpravy a obsahu pouze kvalitní dobře stravitelných komponent ), a tím menší objem stolice, která má stále stejnou pevnou konzistenci. Levná krmiva obsahují mnoho těžce vstřebatelných látek,proto je množství stolice mnohem větší. Také spotřeba těchto krmiv bývá až trojnásobná oproti nejkvalitnějším krmivům.